Hoe bepaal je de afmetingen van je eettafel?

Om het juiste formaat van je eetkamertafel te bepalen zijn er een paar belangrijke vragen. Natuurlijk is het interessant om te weten waar de eettafel komt te staan. Heb je een aparte eetkamer of komt de tafel in een leefkeuken te staan? Hoeveel ruimte is er beschikbaar? En wat is het gewenst aantal zitplaatsen? Met het antwoord op deze vragen, en onderstaande praktische tips, bepaal je eenvoudig de juiste afmetingen. Kom je er online niet uit? Dan helpen we je graag verder in onze showroom of via de online chat.

Hoeveel loopruimte rondom de eettafel is er nodig?

Een eetkamertafel komt het beste tot zijn recht wanneer deze in verhouding is met de ruimte. Niet te groot, maar ook niet te klein. Houd rekening met de loopruimte. Het is fijn als er voldoende loopruimte (80cm) overblijft wanneer je de eetkamerstoelen naar achteren schuift. Staat de eettafel in het looppad ga dan uit van 120 cm. Heb je weinig ruimte? Kies dan voor een onderstel waarbij de poten zoveel mogelijk op de hoek staan, zodat je de stoelen volledig kunt aanschuiven.

Aantal personen en de grootte van je tafel

De afmetingen van je eettafel zijn afhankelijk van het aantal personen waarvoor de tafel geschikt moet zijn. De benodigde zitruimte per persoon is ongeveer 70cm. Een stoel is meestal 60cm breed. Als je naast elkaar zit te eten is het fijn om wat extra beweegruimte te hebben, vandaar dat we uitgaan van 70cm per stoel. Wil je met drie personen naast elkaar zitten dan heb je een tafel van 200cm/220cm nodig. Staan de tafelpoten van de tafel op de hoek, dan zal de tafel nog iets langer en breder moeten zijn.

De breedte van je eetkamertafel bepalen

Zorg ervoor dat de lengte en breedte van je tafel met elkaar in verhouding zijn. Bij een eettafel van max. 240 cm past een tafelblad van 90 à 100 cm breed. Is je tafel groter? Dan is een breedte van 110 cm gebruikelijk. Wil je jouw tafel meer lengte geven? Kies dan juist voor een smaller blad (minimaal 80 cm). Hoe breder je tafel hoe meer spullen je erop kwijt kunt. En dat is natuurlijk heel fijn als je lekker wilt dineren met vrienden of familie. Een eettafel die smaller is dan 80cm is niet aan te raden. Het is onhandig en bespaart geen ruimte. Je kunt de stoelen namelijk niet aanschuiven, omdat ze elkaar raken onder de tafel.

Wat is de beste positie van het tafelonderstel?

De positie van het onderstel is afhankelijk van het model dat je kiest. Wil je veel zitplekken creëren aan de lange zijde van de eettafel? Kies dan een model dat het tafelblad zoveel mogelijk aan de zijkant draagt. Wil je juist zitplekken op de kopse kant? Ga dan voor een onderstel dat het tafelblad zoveel mogelijk in het midden draagt.

Voorkom irritaties en denk vooraf na over de positie van de tafelpoten. Vind je het fijn om lekker de beentjes te strekken onder de tafel? Zorg er dan voor dat de tafelpoten op de hoek staan. Wil je mensen juist overal rondom de tafel laten zitten? Dan kun je de tafelpoten beter onder de tafel plaatsen. Leg je jouw voeten het liefst omhoog? Ga dan voor een steunbalk onder de tafel.

Kom je er niet uit? Chat met onze klantenservice en stel al je vragen. Of kom naar de showroom in Veghel showroom in Veghel.

Om je een indruk te geven vind je hieronder de meest gekozen afmetingen.