RVS

Door haar strakke vormgeving en ranke design hebben RVS tuinmeubelen een bijzonder elegant karakter. De roestvast stalen producten worden door ons zelf ontworpen en in eigen beheer in Nederland geproduceerd. De RVS producten worden bij ons allen geslepen en standaard in de kwaliteit 304 geleverd. Het is echter ook mogelijk de onderstellen te leveren in de zeewaterbestendige 316 kwaliteit.
RVS
Hoofdcategorie
 1. (13)
 2. (13)
 3. (35)
Subcategorie
 1. (13)
 2. (3)
 3. (25)
 4. (4)
 5. (3)
 6. (3)
Familie
 1. (1)
 2. (1)
 3. (1)
 4. (8)
 5. (1)
 6. (1)
 7. (1)
 8. (4)
 9. (2)
 10. (7)
 11. (11)
Toon minder Toon meer
Vorm
 1. (24)
 2. (8)
 3. (1)
 4. (2)
Afmetingen
 1. (15)
 2. (15)
 3. (16)
 4. (15)
 5. (3)
Materiaal
 1. (35)
 2. (9)
 3. (3)
 4. (1)
 5. (1)
Merk
 1. (35)
 2. (3)
Kleur
Stijl
 1. (31)
 2. (6)
 3. (7)
 4. (17)
 5. (27)

1 - 6 van 35 artikelen

1 - 6 van 35 artikelen

1 - 6 van 35 artikelen

RVS staat voor roestvast staal, maar wordt in de volksmond ook wel inox of roestvrij staal genoemd. Door haar strakke vormgeving en ranke design hebben RVS tuinmeubelen een bijzonder elegant karakter. Daardoor is dit materiaal bijzonder goed te combineren met natuurlijke materialen als graniet, hardsteen en hout.


De roestvast stalen producten worden door ons zelf ontworpen en in eigen beheer in Nederland geproduceerd. De RVS producten worden bij ons allen geslepen en standaard in de kwaliteit 304 geleverd. Het assortiment bestaat uit RVS tuintafels, RVS binnentafels, RVS salontafels, RVS sidetables, RVS bartafels, RVS banken en RVS stoelen.

Achtergrond informatie

Roestvast staal is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken is minimaal 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof aanwezig. Andere voorkomende elementen zijn titanium, mangaan, stikstof, silicium en molybdeen. Laatstgenoemde verhoogd de corrosieweerstand en bewerkbaarheid van het staal.

Wanneer het chroom met zuurstof in aanraking komt, vormt het een onzichtbaar laagje chroom(ІІІ)oxide (ook genaamd: dichroomtrioxide), de oxidehuid. Dit laagje beschermt het onderliggende metaal tegen verdere roestvorming (oxidatie). De hoeveelheid koolstof bepaalt de hardheid van het staal.

Roestvaste staalsoorten met tussen 6 en 26% nikkel zijn austenitisch en niet-magnetisch. Deze zijn goed vervormbaar en schokbestendig. De meest voorkomende austenitische RVS-soort is type 304. Welke ook bekend staat als type 18/8 vanwege de aanwezigheid van 18% chroom en 8% nikkel.

De roestvrij stalen tafelonderstellen worden door ons zelf ontworpen en in eigen beheer geproduceerd. In het voortraject bepaal je de vorm, maatvoering als ook de afwerking van het onderstel. De RVS tuintafels zijn onderaan de poten voorzien van kunststof doppen, dit ter bescherming van zowel het onderstel als jouw vloer. Ook behoort oplevering met ingebouwde (zwenk)wielen tot de opties. Hierdoor kunnen, ook de zwaardere natuurstenen tafels, verplaatst worden. De RVS onderstellen worden gericht voordat ze ons magazijn verlaten, zodat het blad goed op het onderstel ligt. In de hoeken zijn de RVS onderstellen veelal voorzien van profielen die de onderstellen nog meer sterkte geven voor zware natuurstenen tafelbladen.

RVS tuintafels wordt in de kwaliteit RVS 304 geleverd. Deze kwaliteit is in bijna alle situaties de juiste keuze (beste prijs / kwaliteit). Wanneer het onderstel bijvoorbeeld dicht aan zee staat is het vaak beter om te kiezen voor een gecoat stalen onderstel. Dit in verband met roestvorming op het RVS tafelonderstel.

Plus- en minpunten

 • RVS is relatief licht van gewicht
 • 100% Nederlands product
 • Kan het hele jaar door buiten staan
 • Let op met agressieve schoonmaakmiddelen
 • Niet zeewaterbestendig

Voorzorgsmaatregelen

 • Laat een RVS onderstel zoveel mogelijk op eenzelfde plaats staan. Bij het verplaatsen kan vervorming optreden, waardoor het blad niet meer goed wordt ondersteund;
 • Mocht je de tafel willen verplaatsen middels meegeleverde wielen, zorg er dan voor dat de vloer hieronder egaal is en de tafel stabiel staat;
 • Let op met agressieve schoonmaakmiddelen, voorkom aanraking met reinigingsmiddelen die chloor of zouten bevatten;
 • Vermijd direct contact met metalen onderdelen van bijvoorbeeld elektrische grills, kookplaten of ovens die, vanwege een verkeerde installatie, rechtstreeks in contact staan met het onderstel;
 • Als je onderhoudsproducten voor roestvast staal gebruikt, volg strikt de instructies van de fabrikant

Onderhoud

De term roestvrij staal / roestvast staal betekent niet dat het altijd volledig onderhoudsvrij is. Hoewel roestvast staal zelf niet zal gaan roesten kunnen er door invloeden van buitenaf wel besmettingen op het oppervlak voorkomen. Hierdoor kan het RVS gaan meeroesten of kan er een bruine aanslag ontstaan.

Beschermen

Om aanslag/roest te voorkomen dienen RVS tuinmeubelen twee maal per jaar preventief te worden behandeld met Lithofin Inox Clean (10759). Dit onderhoud geldt overigens voor al het RVS, ook bijvoorbeeld dat in keukens, aan trapleuningen, brievenbussen, lampen en andere voorwerpen. De zeer actief werkende stoffen in het onderhoudsmiddel lossen vuil, olie en vet snel op, zodat dit snel en gemakkelijk kan worden verwijderd, ook vingerafdrukken. Bovendien zorgen vuilafwijzende additieven ervoor, dat het opnieuw vuil worden langdurig wordt vertraagd. Het oppervlak krijgt een streepvrije briljante glans. Zo zullen jouw RVS tuinmeubelen er altijd briljant uit blijven zien.

Bruine aanslag is veelal nog wel te verwijderen met Inox Clean. Bij hardnekkigere aanslag kan Scotch Brite worden gebruikt. Dit is een nylon schuursponsje. Door in de richting van het geslepen RVS licht te schuren wordt het oppervlak als het ware opnieuw geslepen en verdwijnt de aanslag veelal. Maak echter altijd eerst een proefstukje op een onopvallende plek om te zien wat het effect is.

Wordt RVS ook na het ontstaan van bruine aanslag nog niet behandeld, dan kunnen er na verloop van tijd putjes in het materiaal komen. Deze putjes zitten vaak dieper in het materiaal en deze kunnen dan ook niet meer worden verwijderd.

Dagelijkse reiniging en onderhoud

Naast het preventief behandelen met Lithofin Inox Clean is het verstandig het RVS oppervlak zuiver te houden. Hierdoor voorkom je vuilafzetting. Chlorides krijgen dan geen kans hieronder te gaan zitten en metaalzouten te vormen.

In de winterperiode kun je jouw RVS meubelen opbergen in een garage of schuur. Indien dat niet mogelijk is, kunnen deze het beste onafgedekt buiten blijven staan. Wij raden af om de meubelen af te dekken. Dan kan er namelijk vocht ontstaan, wat kan leiden tot roestpuntjes op het oppervlak van het RVS.

Onderhoudsproducten

 1. Lithofin Inox Clean

  Inox Clean is een spray voor alle RVS / Inox producten, het reinigt, beschermt en verzorgt geborstelde, gepoli...

  Bekijk product

Technische eigenschappen

Samenstelling 18% Cr (chroom), 8%/10% Ni (nikkel)
Mechanische treksterkte 600 N/mm²
Hardheid 175-200 HB
Warmte-ongevoeligheid Tot 400˚C
Elasticiteitsmodulus 195.000 MPa
Alternatieve benaming AISI 304, Inox 18/8, RVS, Inox, roestvrij staal
edelstaal